چک صیادی یکی از چکیهاییِ که بر اساس جدیدترین قوانین چکهها معرفی شده و این چکها تحت نظارت بانک مرکزی از طریق سامانه صیاد صادر میشه و رنگ بنفش از ویژگیهای اصلی چک صیادی و به همین جهت بهش چک بنفش هم میگن.
چک صیادی در شروع سال 1400 مبنی بر اصلاح فرایندهای صدور و وصول چک (ادامهی قانون چک که از آبان 97 وضع شده بود) از طرف بانک مرکزی ابلاغ شد. البته به نتیجه رسیدن این اصلاح زمان زیادی طول کشید اما در نهایت عملی شد.
این قانون به خاطر افزایش پروندههای شکایت مربوط به چک، پیشگیری از کلاهبرداری در زمینه نوشتن و یا نقد کردن چک، جلوگیری از ارائه چک بلامحل و دسترسی راحتتر به وضعیت چکها (ثبت و استعلام چک با سامانه صیاد) به اجرا در اومده.
جدای از این قضیه، نحوه ثبت و نگارش چک صیادی به شدت مهم هست. چرا که اگه اشتباهی در نگارش چک صیادی داشته باشیم، میتونه برامون مشکلات زیادی رو درست کنه. کاملا طبیعی که بسیاری از ما نحوه درست نگارش چک رو ندونیم.
برای همین تصمیم گرفتیم تا مقالهی کاملی رو درباره چک صیادی و نحوهی نگارشش بنویسیم. البته تو این مقاله قرار به طور مفصل در مورد چک صیادی صحبت کنیم و قسمت ثبت و نگارش چک صیادی جزئی از این مقاله رو پوشش میده.
راهنمای مطالعهزمان مطالعه: ۲۵ دقیقه بروزرسانی: آبان ماه ۱۴۰۱
یکی از اسناد تجاریای که امروزه بسیار کاربرد داره و خیلی دست به دست میشه، چک هست. چک دارای ارزش مالی تاریخ دار و وسیهای برای پرداختِ که صادر کننده چک، پولی رو که نزد بانک داره؛ برای فرد دیگه یا شخص ثالث دریافت میکنه.
در این فرایند مبلغ از حساب جاری شخص صادر کننده چک برداشته شده و به دریافت کننده پرداخت میشه. اگه بخواهیم سادهتر توضیح بدیم، اینجوری که چک کاغذی با اعتبار که از طرف صادر کننده به عنوان تضمینی برای دریافت وجه در زمانی دیگه داد میشه.
به طور کلی چک ابزاری برای پرداخت وجه طی شرایط غیر نقد به حساب میاد. باید این طوری گفت که خود چک تنها یه کاغذیِ که به خودی خود از ارزش و اعتبار خاصی نداره؛ اما با تکمیل شدنش توسط صاحب چک دارای اعتبار حقوقی و مالی میشه.
چک بنفش یا همان چک صیادی چیست؟
به سامانه “صدور یک پارچه دسته چک” سامانه صیاد و انواع چک بانکی که قابلیت ثبت و پیگیری دارن چک صیادی گفته میشه. مهمترین ویژگی چک صیادی وجوده شماره منحصر به فرد برای هر برگه چک و قابلیت استعلام این کد با استفاده از sms و اینترنت هست.
ویژگیهای ظاهری چک صیادی
همین اول باید بدونیم کخ همهی چکهای صیادی ویژگی ظاهری یکسانی دارن و اندازشون 85 در 170 میلیمتر هست. این چکها در رنگهای صورتی و بنفش چاپ شدن و شماره سریال چک در مقابل نور ماورا بنفش تغییر رنگ میده.
عبارت “کارسازی این چک منوط به ثبت صدور، دریافت و انتقال آن در سامانه صیاد است” در قسمت پایین و سمت چپ چک نوشته شده. همینطور گیرنده چک، علاوه بر کد 16 رقمی، با اسکن بارکد یا همان QR ثبت شده در بالای چک امکان استعلام وضعیت رو بهمون میده.
لوگوی صیاد به شکل نامرئی و قابل رویت زیر نور در زمینهی چک و به صور نامرئی در پایین چک درج شده. ریز نوشتهی I.R.IRAN به شکل نامرئی در قسمت تاریخ و ریال با دو رنگ سبز و قرمز و لوگوی چکاوک روی چک صیاد در پایین کادر ریال ثبت شده.
چک صیادی بانکهای مختلفی مثل ملی، سپه، صادرات، کشاورزی و رفاه از نظر ظاهری باهم فرفی ندارن و تنها تفاوت این چکها وجود نشان و لوگوی بانک مورد نظر روی چک هست.
مشخصات امنیتی چک صیاد
چکهای صیادی مشخصات ظاهری و امنیتی خاصی دارن که به سادگی میتونیم از چکهای تقبلی تشخیص بدیم. در ادامه هم میخواهیم به همین مشخصات اشاره کنیم و لازم که به یاد داشته باشیم تا موقع کار با چک صیادی به مشکل نخوریم.
همهی نقشهای روی چک صیاد خطی هستن و با استفاده از نرم افزارهای امنیتی طراحی میشن. هر خط حامل اطلاعات مخصوص به رنگ خودش هست؛ اما در چکهای جعلی، از ترکیب نقاط رنگی خطوط را ایجاد میکنن که به راحتی با ذره بین میتونیم ببینیم.
اگه چک رو مقابل نور قرار بدیم، تصاویر که روی چک سه بعدی هستن و عبارت چاپخانه دولتی ایران رو به راحتی میتونیم ببینیم. شماره سریالهای روی چک با استفاده از مرکب مشکی فلورسنت ثبت میشه و وقتی مقابل نور ماورا بنفش قرار بگیره به رنگ سبز تیره تغییر میکنه.
در فرایند ساخت کاغد چک صیادی، از الیاف حساس نسبت به مواد شیمیایی استفاده میشه. در صورت تماس چک صیادی با مواد شیمیایی، رنگ کاغذ تغییر پیدا میکنه. در این از الیاف فلورسنت استفاده شده و در چهار رنگ سبز، زرد، آبی و قرمز قابل مشاهده هست.
تفاوت چک صیادی با چک سنتی
با شنیدن اسم چک صیادی اولین ویژگیای که به یادمون میاد، رنگ بنفش این چک هست. در ادامهی این مطلب میخواییم که درباره چند مورد از ویژگیهای چگ صیادی و تفاوتش با چکهای سنتی (قدیمی) بگیم.
اولین تفاوت ظاهری که چکهای صیادی با چکهای سنتی دارن، رنگشون هست. چکها قبلا متناسب با بانک صدور کننده ظاهر متفاوتی داشتن اما الان همهی چکهای صیادی بنفش هستن و به همین دلیل که به چک بنفش هم شناخته میشه.
در صورتی که به عنوان دارنده چک صیادی با چک بلامحل مواجه بشیم، تمام حسابهای صادرکننده چک در هربانکی تا یک سقف مبلغ مشخص توفیف میشه و این در صورتی که اگه چک بلامحل داشتیم یا صادرکننده چک در حساب دیگه پول داشت، بانک اجازه برداشت پول رو نداشت.
شخصی که دارنده چک سنتی بود نمیتونست وضعیت صادرکننده دسته چک را پیش از دریافت چک استعلام کنه؛ اما چک بنفش به راحتی قابل استعلام و این موضوع باعث میشه که چکا کمتر برگشته بخوره. بد نیست که همینجا بگیم امکان صدور چک صیادی در وجه حامل امکان نداره.
تمام فرایند صدور و استعلام چک صیادی به صورت کاملا آنلاین انجام میشه و برای همین میتونیم بگیم که چک صیادی چک کاملا آنلاینه. به طور کلی چکهای صیادی قدیم و جدید تنها چکهای مورد تایید در سیستم بانکی هستن و نحوه نگارش هر دو چک یکی هست.
چگونه چک صیادی بگیریم؟
سوالی که ممکن برای خیلیهامون پیش بیاد اینِ که چه جوری باید چک صیادی بگیریم. شرایط دریافت چک صیادی برای شخص حقوقی و حقیقی فرق میکنه. برای همین قصد داریم تا در ادامه بگیم که چه جوری میشه چک صیادی داشته باشیم.
شرایط دریافت چک صیادی برای اشخاص حقیقی
حداقل دو سال باید از زمانی که حساب جاری خودمونو در بانک مورد نظر باز کردیم گذشته باشه و محل سکونت و کار ثابتی داشته باشیم. بد حساب نبودن و چک برگشت نخورده یکی شرایط دریافت چک صیادی.
همچنین لازم که یه حساب سپرده بلند مدت یا حداقل موجودی 5 میلیون در بانک مورد نظر داشته باشیم و 6 ماه از کردن حساب گذشته باشه.
مدارک لازم برای دریافت چک صیادی از سوی اشخاص حقیقی
اگه میخواهیم که چک صیادی داشته باشیم نیاز داریم مدارکمون کامل باشه. برای همین باید از تمام صفحات شناسنامه کپی بگیریم و به بانک ارائه بدیم و چند قطعه عکس همراه داشته باشیم. اگه در منزل اجارهای سکونت داریم، باید یه کپی از اجاره نامه همراه خودمون داشته باشیم.
جدای از موردهایی بالاتر گفتیم، باید از تمامی مدارک شغلی خودمون یه کپی داشته باشیم و باید قبضهای آب، برق یا … (کپی از مدارک محل سکونت هم امکان پذیره) رو به بانک بدیم تا آدرس دقیق محل سکونت در سیستم بانکی ثبت بشه.
پس از این که تمامی مدارک لازم رو به بانک مدنظر ارائه دادیم، بانک درخواست مارو برای صدور دسته چک در ساماته صیاد بانک مرکزی ثبت میکنه و اگه شرایط لازم رو برای دریافت دسته چک داشته باشیم برامون صادر میشه.
شرایط دریافت چک صیادی برای اشخاص حقوقی
اگر شخص حقوقی هستیم زمانی میتونیم درخواست صدور دسته چک صیاد بده که 10 سال از فعالیتش گذشته باشه. همچنین باید یک حساب جاری داشته باشیم که یک سال از افتتاح حساب گذشته باشه.
محل اقامت شرکت نباید بیشتر از 2 بار در سال تغییر کرده باشه و باید یک سپرده بلند مدت با موجودی 50 میلیون تومان داشته باشیم که 6 ماه از افتتاح حساب گذشته باشه.
مدارک لازم برای دریافت چک صیادی از سوی اشخاص حقوقی
اگر شخص حقوقی هستیم و میخواهیم چک صیادی بگیریم، باید اصل و کپی گواهینامه شرکت یا شرکتنامه رو همراه با اصل و کپی اظهارنامه ثبت شرکتو به بانک ارائه بدیم. در آخر باید اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی هیئت مدیره شرکت رو به بانک ارائه کنیم.
شرایط معرف برای دسته چک صیادی
یکی از شرایط لازم برای گرفتن دسته چک، داشتن معرف هست. معرف شخصیِ که حساب بانکی داره و قرار مارو برای دریافت دسته چک به بانک معرفی کنه. اگر معرفمون خوش حساب باشه و گردش حساب خوبی داشته باشه، در فرایند ثبت نام و استعلام درخواست تاثیری بهتری داره.
تفاوت ضامن و معرف به این هست که معرف بر خلاف ضامن هیچ مسئولیت قانونی برعهده نداره.
چگونه بعد از تمام شدن دسته چک، مجدداً دسته چک دریافت کنیم؟
بر اساس قوانین بانک مرکزی، بانکها باید اولین دسته چک مشتریان را 10 برگی صادر کنن. بعد از تموم شدن دسته چکها و در صورت خوش حساب بودن ما، دفعه بعدی دسته چک 25 برگی و 50 برگی برامون صادر میشه.
برای دریافت دسته چک جدید باید حداقل 80 درصد از دفترچهی قبلی رو بدون تاخیر و مشکلی پاس کرده باشیم.
سامانه ثبت چک صیادی چیست؟
سامانهی صدور دسته چک که به طور خلاصه، سامانه صیاد گفته میشه، از سال 1396 از طرف بانک مرکزی و با هدف نظارت بر روند صدور دسته چک برای متقاضیان و معاملات مربوط به چک مخصوصا ویرایش چک در سامانه صیاد راه اندازی شد.
با شکل گیری سامانه صیاد و آموزشهای داده شده درمورد چه جوری ثبت کردن چک و استعلام گرفتن و حتی بعد از اون که قانون جدید صدور چک در سال ۹۷ و تصویت آیین نامهی اجراییش، باز هم تغییر خاصی در روند صدور و انتقال چک اتفاق نیفتاد.
اما در نهایت از پنجم فروردین ماه 1400 و با اعلام ممنوعیت صدور چک حامل، در نهایت تلاش های بانک مرکزی برای مقابله با پدیده چک برگشتی و معضلات آن، پس از 4 سال به ثمر نشست.
آموزش ثبت و استعلام چک صیادی
برای نقد کردن چکهای صیادی، قبل از هر چیزی باید چک در سامانه صیاد ثبت بشه. در قسمت پایین سمت چپ چک نوشته شده که «کارسازی این چک منوط به ثبت صدور، دریافت و انتقال آن در سامانه صیاد است». یعنی چک صیادی بدون ثبت در سامانه هیچ ارزشی ندارد.
صادر کنندهی چک باید هویت گیرنده، مبلغ و تاریخ چک در سامانه ثبت کند تا فرد قادر به برداشت وجه باشه. ثبت چک در سامانهی صیاد تنها با اپلیکیشنهای معتبر موبایل و سایت بانک امکان پذیره و نحوه ثبت چکها در هر کدوم از اینا روند مشابهای رو داره.
یکی از روشهای ثبت و استعلام چک صیادی استفاده از اینترنت بانکه. برای ثبت چک صیادی با اینترنت بانک، قبل از هرچیزی باید خدمات اینترنت بانک خودمونو فعال کنیم و با ورود به بانک مدنظر و رفتن به صفحهی سامانه صیاد چکی که داریم رو ثبت کنیم.
استفاده از اَپ اختصاصی سامانه صیاد از روشهای دیگر ثبت چک صیاده هست. میتونیم این اپلیکیشن رو از وب سایت صیاد دانلود کرده و روی گوشی نصب کنیم. ثبت این چک از طریق اپلیکیشن آپ هم امکان پذیره.
اما راه آسونتر دیگهای هم هست و اونم استفاده از کد USSD و کد 16 رقمی ثبت شده روی چکه. برای این کار کافیه کد 16 رقمی روی چک رو بدون هیچ چیز اضافهای به شمارهی 701702 پیامک کنیم. وضعیت چک با 5 حالت سفید، زرد، نارنجی، قهوهای و قرمز اعلام میشه.
شاید از خودمون بپرسیم که دقیقا هر رنگ نشون دهنده٬ی چه وضعیتیه؟ خب باید گفت که موقع استعلام چک صیادی، نتیجه نهایی با استفاده از رنگ به ما نشون داده میشه که در ادامه به وضعیت هر کدوم اشاره میکنیم.
سفید : شخص چک سابقه چک برگشتی ندارد یا در صورت وجود سابقه، همه آنها را رفع کرده است.
زرد : صادرکننده چک فقط یک چک برگشتی یا حداکثر ۵ میلیون تومان تعهد برگشتی داره.
نارنجی : صادرکننده چک ۲ تا ۴ مورد چک برگشتی یا حداکثر ۲۰ میلیون تومان تعهد برگشتی داره.
قهوهای : فرد صادرکننده ۵ تا ۱۰ چک برگشتی یا حداکثر ۵۰ میلیون تومان تعهد برگشتی داره.
قرمز : فرد بیشتر از ۱۰ فقره چک برگشتی داره و ملزم به پرداخت پیش از ۵۰ میلیون تومان است.
ما حق داریم بعد از دیدن نتیجه استعلام چک صیادی، اونو تایید یا رد کنیم. طبیعیِ که قبول چک از افرادی با وضعیتهای نارنجی، قهوهای و قرمز ریسکهایی داره. پس باید حواسمون به این مورد باشه.
در قانون جدید چک ، صادرکننده چک باید چه کاری انجام دهد؟
فرد صادر کننده پس از این که اطلاعات لازم رو در چک نوشت ، باید اطلاعات چک و شخص ذینفع (گیرنده چک) رو هم در سامانه صیاد ثبت کنه. برای همین، فردی که صادر کننده چک هست نیازه که مراحل زیر رو طی کنه.
اول از همه باید صادر کننده چک به یکی از ابزارهای دسترسی با سامانهی صیاد مراجعه بکنه. البته یادمون باشه که حتما لزومی نداره ابزار مورد استفاده صادر کننده و تایید کننده چک یکی باشه. منظور از ابزار، اَپهای بانکی یا اینترنت بانک هست.
سپس فرد صادر کننده باید احراز هویتی رو برای خودش انجام بده و لازمِ بدونیم کخ احراز هویت در اَپهای بانکی یا اینترنت بانکها تنها یه بار و بعد از دریافت نام کاربری و رمز عبور انجام میشه. مهمترین نکته این که باید سیم کارت به نام خودش فرد باشه.
اگر هم از اَپهای غیربانکی استفاده میکنیم، فرایند احراز هویت با ورود اطلاعات کارت همان بانکی که دسته چک رو صادر کرده کامل میشه. البته برای احراز هویت میتونیم به شعب بانکهای عامل بریم.
پس از احراز هویت، صادرکننده چک باید مندرجات چک را در سامانه صیاد وارد بکنه و قسمت فیلد (بابت) رو پر کنه. بعد از طی این مراحل، تایید و ثبت اولیه چک به انجام میرسه و تکمیل میشه.
گیرنده چک طبق قانون جدید چک باید چه کاری انجام دهد؟
بعد از ثبت اولیه چک توسط صادرکننده در سامانه صیاد، حالا نوبت به گیرنده میرسه که ثبت چک رو نهایی کنه. گیرنده چک باید با استفاده از اَپهای بانکی یا اینترنت بانک احراز هویت انجام بده و تنها یه بار و بعد دریافت نام کاربری رمز عبور انجام میشه.
اگه از اَپهای غیربانکی استفاده بانکی استفاده میکنیم، احراز هویت با یکی از کارتهای بانکی انجام میشه و فقط باید سیم کارت به نام خودمون باشه تا بتونیم این فرایند رو انجام بدیم. همچنین میشه برای احراز هویت به یکی از شعبهای بانک عامل بریم.
در ادامه این مرحله باید تاریخ سَررسید، مبلغ چک و اطلاعات هویتی فرد گیرنده استعلام گرفته بشه. پس از دریافت نتیجه استعلام، چک تایید یا رد میشه. اگه چک تایید بشه، به معنی این که ثبت شده و میشه نقدش کرد.
اما اگه چک رد بشه و مورد تایید قرار نگیره، فرد گیرنده باید یکی از دلیلهای موجود در سامانه رو انتخاب کنه و چک رو به صادرکننده پس بده.
روش انتقال چک صیادی چگونه است؟
اگر میخواستید چکهای سنتی را انتقال دهید میتوانستید با پشتنویسی این کار را انجام دهید. اما در قانون جدید برای این کار باید کد یکتای چک و شماره ملی کسی که میخواهید چک را به او انتقال دهید را در سامانه صیاد ثبت کند.
سپس تحویل گیرندهی چک باید بعد از گرفتن لاشه چک وارد سامانهی بشه و دریافت چک رو تایید کنه. بعد از تموم کردن همهی این مراحل، چک به فرد دیگری انتقال پیدا میکنه.
چک صیادی چگونه برگشت میخورد؟
فرایند برگشت زدن چک به دلیل خالی بودن حساب صادرکننده چک یا ناکافی بودن موجودی در چک صیادی و سنتی باهم فرق دارن.
اگه چک صیادی باشه و در حساب صادرکننده به اندازه کافی مبلغی موجود نباشه، میشه از بانک درخواست کرد به هر میزان مبلغی که در حساب جاری صادر کننده موجودی هست، به عنوان بخشی از مبلغ چک پرداخت بشه.
در صورتی که در سایر حسابهای صادر کننده چک در همان بانک پولی نباشه، اون موقع دارنده چک میتونه از بانک درخواست گواهی عدم پرداخت بکنه و بعد از رفتن به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت شکایت، رخواست صدور اجرائیه بده.
طبق قانون 24 ساعت پس از دریافت اجرائیه، تمام حسابهای صادر کننده در تمامی بانکها و مؤسسات به اندازه مبلغی که کفاف پرداخت چک رو بده مسدود میشه. اگر تا 10 روز مبلغ چک تسویه نشه، صادر کننده مشمول قانون محکومیت مالی میشه..
این یعنی امکان توقیف اموال و دریافت حکم جلب به وجود میاد و این امر ظرف 15 روز انجام میگیره. بعد اتمام این مهلت و با تشخیص دادگاه، درصدی از مبلغ چک بابت خسارت احتمالی صندوق دادگستری واریز و سچس اموال فرد توقیف میشه.
عواقب برگشت خوردن چک صیادی و محدودیتهای بانکی
در قانون جدید چک برای افرادی که چک برگشتی دارن و رفع سوءاثر نکردن، عواقب سنگینی در نظر گرفته شده. اول از همه، امکان افتتاح حساب وجود نداره نمیشه کارت بانکی داشته باشیم. هیچ چکی رو در سامانه صیاد نمیشه ثبت کرد و هیچ تسهیلات بانکی نمیشه گرفت.
نحوه صحیح نوشتن چک صیادی
اولین نکتهای که باید همین اول بهش اشاره کنیم، اینِ که نحوه نوشتن بانک ملی، ملت، کشاورزی، رفاه، صادرات و سپه با نحوه نوشتن چکهای صیادی یکیِ و به طور کلی این مطلب برای دوستانی که با چک سر و کار دارن خیلی مفید و مختصره.
برای این که بتونیم به صورت حرفهای چکی رو نگارش کنیم، لازم تا اصول صحیح نوشتن رو بدونیم. برای همین قصد داریم تا در ادامه به چند مورد مهمی که موقع چک نوشتن باید رعایت کنیم اشارهای داشته باشیم.
یکی از نکات مهم موقع نگارش چک اینِ که مبلغ چک رو حتما هم به حروف و هم به عدد بنویسیم چرا که این کار برای جلوگیری از رخ دادن اشتباه در نوشتن مبلغ ضروریه.
مبلغ عددی و حروفی رو با چسب شیشهای بپوشونیم و با ناخن روش خط بندازیم تا در صورت برداشتن چسب، جوهر از روی چک جدا بشه تا امکان دست بردن و سوءاستفاده در مبلغ چک از بین بره.
برای اطمینان همیشه از خودکار مخصوص خودمون استفاده کنیم و موقع نوشتن چک خودکار رو عوض نکنیم. به این دلیل تغییر جوهر خودکار میتونه امکان جعل رو فراهم کنه.
یکی از اشتباههای متداول هم استفاده از خودکار بقیه هست. هرگز از خودکار کسی که میخواهید چک رو به او بدیم استفاده نکنیم. چون بعضی از خودکارها دارای جوهری هستن که بعد نوشتن بعد مدتی پاک میشن.
اگه چک خط خوردگی داره، حتما میزان و موارد خط خوردگی رو پشت چک باید بنویسم و اگه هم خط خوردگی نداره حتما بنویسیم “بدون خط خوردگی” و دو طرف مبلغ رو خط ضربدر بزنیم.
یکی از اشتباهات در نوشتن چک صیادی این که قسمتی از متن چک رو میدیم تا طرف مقابل برای ما بنویسه. در این صورت بعدها، امکان این هست که چک رو دستکاری کنه و ما هم دستمون به جایی بند نیست.
امضامون نه باید خیلی ساده باشه نه خیلی پیچیده. امضاهای خیلی آسون و پیچیده فراموش میشن و امضاهای ساده به سادگی جعل میشه و امضاهای شلوغ از دقت متصدی بانک کم میکنه.
یکی از مهمترین مواردی که در صحیح نوشتن چک باید رعایت کرد این که همیشه همراه با امضا، نام و نام خانوادگی خودمون رو بنویسیم. این کار باعث میشه حتی با ساده بودن امضا، جعل کردن چک امکان پذیر نیست.
پس از نوشتن نام شخص، برای اطمینان بیشتر میتونیم بنویسم که چک برای چه چیزی صادر شده. مثلا بنویسم که در وجه فلانی برای خرید مبل راحتی.
هنگام نوشتن چک و یا دریافت چک یادمون باشه که بعضی چکها 2 امضا بوده ( یعنی دو نفر حتما باید چک رو امضا کنن) و یا بدون مهر فاقد اعتبار هستن.
خیلی موقعها صادر کننده چک به قصد پرداخت نکردن یا دیر پرداخت کردن، چک رو امضا شده تحویل ما میده و خب مسلما این چک نقد نمیشه و تنها راهمون شکایت حقوقی هست که طول میکشه ممکنه فرد مدعی بشه که اون موقع فراموش کرده بوده که چک بدون مهره.
تاریخ چک رو افقی، عمودی و به عدد و حروف بنویسید و جلوی تمامی قسمتهای پر شده رو باید ببندیم و موقع امضا و نگارش بهتره که دسته چکی دیگهای رو زیر ورقهی چکی که میخواییم امضا کنیم نباشه. با این کار جای رد امضا و نوشته روی ورقه چک دیگه نمیمونه.
یادمون باشه که کشیدن چک سفید امضا، تخلف محسوب میشه. در هر بخش چک اگر چیزی مینویسم، جای خالی باقی نذاریم و جاهای پر نشده رو با خطوط ممتد ببندیم و با ضربدر این کارو انجام بدیم.
موقع نوشتن چک حتما این کارو با آرامش انجام بدیم و از عجله دوری کنیم. حتما هم شماره چکهای خودمون یه جایی یادداشت کنیم و در دسترس داشته باشیم تا در صورت سرقت و سوءاستفاده بتونیم از راه قانونی اقدام کنیم.
خلاصهای از آنچه که دربارهی نحوه نگارش و ثبت کردن چک صیادی گفتیم
در این مقاله به بررسی کامل چک صیادی و نحوه ویرایش چک پرداختیم و همون اول گفتیم که چک و چک صیادی چیه و بعد از این هم به نحوه استعلام چک اشاره کردیم. همون طور که میدونیم با تصویت قوانین جدید در حوزهی چکهای بانکی، ثبت چک در سامانه صیاد بانک مرکزی الزامی شده.
برای این کار میتونیم از اینترنت بانک و اَپهای بانکی استفاده کنیم. روشهای استعلام و ثبت چکهای صیادی در هر اینترنت بانک و اپلیکیشنی یکی و تفاوتی نداره و فقط نیار به وارد کردن اطلاعات شخصی و کد روی چک هست.
مهمترین قسمت این مقاله که خیلی به کار میاد و از اهمیت بیشتری برخورداره، نحوه نگارش چک صیادی. برای همین توصیه ما به شما این که قسمت نگارش چک صیادی رو به خوبی
در ادامه با تعدادی از انواع مبلمان راحتی فروشگاه رویال مبل آشنا بشیم. یادمون باشه که این محصولات بصورت اقساطی با پرداخت چک امکان پذیر است. برای مطالعه شرایط خرید مبل قسطی به صفحه خرید اقساطی در منو سایت مراجعه کنید.